Τι είναι το βιβλίο  “GJIROKASTRA – ARGJIROKASTRO Perëndimi i Lindjes”;
Ξεκίνησε ως ρεπορτάζ και ως πολιτική ανάλυση. Στη συνέχεια πήρε τη μορφή μια σειρά άρθρων για την καταγωγή και τη σημερινή μορφή της μαγικής πόλης, για να καταλήξει σε ένα πρωτότυπο βιβλίο, σπάνιο και μοναδικό. Γραμμένο με συγκεκριμένο στόχο στην αλβανική, αλλά που μιλάει ελληνικά.

Εστιάζει την οξυδερκή ανάλυσή του στην πέτρινη πόλη του Αργυροκάστρου, στο σημερινό Νότο της Αλβανίας. Οι πολιτιστικές αξίες της πόλης που την καταστούν υπό την προστασία της UNESCO, στηρίζονται στην σπάνια αρχιτεκτονική της συνυφασμένη με την διαχρονική ειρηνική συνύπαρξη του διαφορετικού μέχρι του αντιθέτου, στον πολιτισμό, το θρήσκευμα την εθνική ταυτότητα. Πρόκειται για χαρακτηριστικά, πού όταν οι άλλοι δεν τα είχαν εδώ περίσσευαν και τώρα που οι άλλοι τα αναζητούν και επενδύουν ατέρμονα, εδώ ισοπεδώνονται. Ισοπεδώνονται, στο όνομα της αλβανικής εθνότητας, σε βάρος όμως εκείνων των στοιχείων και κοινοτικών, γλωσσικών, θρησκευτικών, εθνικών ομάδων, που ίδρυσαν την πόλη, την ανέπτυξαν, της έδωσαν πολιτισμό και ταυτότητα, που αποτέλεσαν και συνεχίζουν να αποτελούν τη ΔΥΣΗ και αντιστάθηκαν με αυταπάρνηση κατά της ΑΝΑΤΟΛΗΣ, που ανέθρεψε η Οθωμανική Αυτοκρατορία. Ιδού και ο τίτλος του βιβλίου!

Το βιβλίοεπιδιώκει και καταφέρνει ναξεσκεπαστούν και αν είναι δυνατόν νακαταργηθούν τα ταμπού που κρύβουν τα πραγματικά θεμέλια ίδρυσης της μυθικής πόλης του Αργυρού και, να προβληθούν το ιστορικό στερέωμα που βασίζεται η μοναδικότητα των αξιών της, η σημερινή πραγματικότητα και, με απώτερο στόχο ως πνευματική υποχρέωση, η ανατροπή του ψευδούς στη διάπλαση του μύθου για την πόλη, στον οποίο επενδύονται πολλά και διάφορα για να τον μετατρέψουν σε αδιερεύνητη και αδιαμφισβήτητη ιστορική αλήθεια!

Τέλος το βιβλίο «Gjirokastra / Αργυρόκαστρο- Η Δύση της Ανατολής» έρχεται, την συγκεκριμένη ιστορική στιγμή, ως μια ξεχωριστή συμβολή, προσεγγίζοντας το θέμα που διαπραγματεύεται με πλούσια ξένη και αλβανική βιβλιογραφία και,ρίχνοντας άπλετο φως σε πραγματικότητες της πόλης που επιμελώς αποσιωπώνται και δολίως αποκρύπτονται.

Αποτελεί επίσης μια ιδιαίτερη αξία στην πολύπλευρη και πολυδιάστατη προσπάθειά μουγια τη μελέτη, ανάλυση και προβολή των ιδιαίτερων αξιών  του ελληνικού πολιτισμού στο Βόρειο Τμήμα της Ηπείρου.

 

 

 

GJIROKASTRA – ARGJIROKASTRO Perëndimi i Lindjes
(220 σελίδες)