33 υπομνήματα σε 121 σελίδες με αντικείμενο το Τμήμα Ελληνικής Γλώσσας, Λογοτεχνίας στο πανεπιστήμιο Αργυροκάστρου, το μοναδικό στο είδος του για την Ελλάδα σε όλον τον κόσμο. Αποδέκτες τους είναι 9 πρόξενοι και πρεσβευτές, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, υπουργοί παιδείας και εξωτερικών κλπ.

Πρόκειται στην ουσία για κραυγή αγωνίας για να σωθεί το Τμήμα, να στηριχτεί, να αναβαθμιστεί και να αποτελέσει ένα κέντρο ελληνικού πολιτισμού, ένα κέντρο με πρωτοβουλίες και άμεση δράση σε όφελος της εκπαίδευσης στη μητρική γλώσσα, σε όφελος της έρευνας και της προβολής του διαχρονικού ελληνικού πολιτισμού!

Αποδείχτηκε ότι η Αθήνα δεν ακούει, διότι δεν μπορεί να ξεπεράσει το δικό της μοντέλο (το Τμήμα μας δεν αποτελεί μέρος των εδρών της Ελλάδας ανά τον κόσμο και όπως η πραγματικότητα απέδειξε, ούτε η παιδεία στη μητρική γλώσσα στην Ε.Ε. Μειονότητα δεν την ενδιαφέρει, όπως και το σύνολο της Ε.Ε. Μειονότητας).

Δεν ακούει διότι προτίμησε να φτιάξει ένα δικό της σύστημα που αντιβαίνειστην πραγματικότητα του Ελληνισμού στην Αλβανία

Δεν ακούει διότι θα πρέπει να τα έχεις καλά με το κατεστημένο που ήδη λειτουργεί και υπάρχει  με τη γνώση και τη στήριξη της Αθήνας.

Όχι μόνο τόσο, αλλά υπήρξαν και προσπάθειες αρνητικών παρεμβάσεων μέχρι το σημείο που για να τιμωρήσουν και βάλουν στη δική τους τάξη συγκεκριμένους ανθρώπους στο Τμήμα, δλδ για να τους εκδικηθούν σε προσωπικό επίπεδο, τιμωρούσαν το Τμήμα.

Υπάρχουν ωστόσο και στιγμές αισιοδοξίας και καλής συνεργασίας, όπως κατά την περίοδο για την αναβάθμιση και εξομοίωση του πτυχίου Τμήματος και του ιδίου με αντίστοιχα ελληνικά, την περίοδο για την συγγραφή και παραγωγή των σχολικών βιβλίων στη μητρική γλώσσα κλπ. Όμως, οι στιγμές αυτές αποδεικνύουν ότι δεν υπήρξε συνέχεια και ότι η διαδοχή, είτε των διπλωματικών αρχών, είτε των κυβερνήσεων στην Ελλάδα, ξεκινούν από τα δικά τους κριτήρια και αρχές, ως μια νέα αρχή που  συνήθως αρνείται την προηγούμενη.

Η ιστορία του Τμήματος Ελληνικής Γλώσσας Λογοτεχνίας και Ελληνικού Πολιτισμού  πάντως, αποτελεί την πιο κραυγαλέα περίπτωση της πολιτικής και εθνικής μυωπίας   της Ελλάδας σε σχέση με τον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό και την Αλβανία.

 

 

Υπομνήματα για το τμήμα