Το ντοκιμαντέρ «Οι Ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες» είναι μια παραγωγή μου, το 2015 δλδ στα 75-χρονα του ηρωικού Έπους του 1940.  Και το νέο μου ντοκιμαντέρ εμφανίζεται στο όνομα του Τμήματος , στο οποίο είχα επιστρέψει μόλις πριν ένα χρόνο. Οι συντελεστές του ντοκιμαντέρ είναι οι ίδια ομάδα, ο Άρντη, ο Μένης κι εγώ. Η επιχορήγηση δική μου!

Το ντοκιμαντέρ αποτελεί μια από τις καλύτερες προσεγγίσεις του Έπους του 40. Αναζητεί τα βαθύτερα αίτια, πριν από τον πόλεμο και αμέσως μετά την έναρξή του. Εστιάζει ιδιαίτερα το ρόλο της αλβανικής πλευράς και πώς η φασιστική  μηχανή ανέθρεψε και αξιοποίησε τα εθνικιστικά πάθη.  Αντιμετωπίζει τον Πόλεμο αυτό ως απελευθερωτικό και για τον αλβανικό λαό, στη συμπαράσταση του οποίου αποδίδεται μέρος της νίκης των Ελλήνων.  Ταυτόχρονα παρουσιάζει μια αυτοτελή έρευνα για την τύχη των οστών των Ελλήνων πεσόντων.

Το ντοκιμαντέρ είναι μόλις 35 λεπτά, αλλά η συμπύκνωση είναι τέτοια που ξαφνιάζει. Επιλεγμένη γλώσσα, άγνωστα στοιχεία και πτυχές του Πολέμου, βίντεο και πρωτόγνωρες προσεγγίσεις ανέδειξαν το ντοκιμαντέρ σε ένα από τα καλύτερα για το Έπος του 40.

Το ντοκιμαντέρ προκάλεσε ωστόσο θύελλα αντιδράσεων  από αλβανικής πλευράς.  Διαφωνούν σε δύο βασικά πράγματα. Ότι ο Ελληνικός στρατός δεν ήταν απελευθερωτικός, αλλά καταχτητής και ότι η Αλβανία ήταν η ίδια υπό φασιστική κατοχή. (Η απάντηση που έδωσα ήταν απλή. Σε περίπτωση που ο ελληνικός στρατός δεν ήταν απελευθερωτής από τους Ιταλούς φασίστες, τότε παραδέχεστε την επίσημη σύμπραξη μαζί τους)  Η επιθέσεις ήταν τέτοιες που αναγκάστηκα να ζητήσω την προστασία των ελληνικών αρχών, ενώ μου ζητήθηκαν εξηγήσεις από το Υπουργείο Παιδείας της Αλβανίας.

Με βάση τις αντιδράσεις αυτές αφαιρέθηκε από το διαδίκτυο η  σχετική ανάρτηση.

Είναι πάντως γεγονός ότι το ντοκιμαντέρ αποτέλεσε εγχείρημα διδασκαλίας σε σχολεία στην Ελλάδα και την Κύπρο, ενώ προσωπικά  ένιωσα την αμέριστη συμπαράσταση όχι της επίσημης Ελλάδας, αλλά των συναδέλφων.

Δείτε το ντοκιμαντέρ στο YouTube – https://www.youtube.com/watch?v=nJ0aHuFQEJs
(Community guidelines – Age-restricted video )