Το βιβλίο «KRYENGRITJE E TRADHËTUAR» αποτελεί το πρώτο μου ολοκληρωμένο βιβλίο. Φέρει ημερομηνία το 1998, λίγους μήνες μετά τις τραγικές ταραχές του 1997, στις οποίες ο ρόλος μου υπήρξε σημαντικός και προς πολλές κατευθύνσεις.

Όπως αναφέρω στην εισαγωγή, την απόφαση για τη συγγραφή του βιβλίου έλαβα το βράδυ της επιβολής στη χώρα της έκτακτης κατάστασης, 1 Μαρτίου 1997. Είχαν περάσει προ πολλού τα μεσάνυχτα και μέσα στους πυροβολισμούς έπρεπε με ψυχραιμία να βγάλω τους φοιτητές απεργούς πείνας από το  Πανεπιστήμιο χωρίς απώλειες και χωρίς να γίνει αντιληπτή η διάλυση της απεργίας τους πείνας.  Απεργίας πείνας και έκτακτη κατάσταση ήταν επικίνδυνα ασυμβίβαστα.  Ήμουν ο μόνος καθηγητής  που είχαν μείνει μαζί τους.  Όταν έφτασα σπίτι βρήκαν τον μικρό μου γιο πάνω στην καρέκλα  του γραφείου που με περίμενε να σκοτώσω εκείνους που είχαν πυροβολήσει στους τοίχους του σπιτιού !

Έτσι βγήκε η δική μου απόφαση. Ταυτόχρονα, λόγω του επαγγέλματος του δημοσιογράφου, είχα καταγραμμένη την καλύτερη εξέλιξη των γεγονότων.  Από την άλλη, όντας μέσα στα πράγματα με την ιδιότητα του εκπροσώπου τύπου των Επιτροπών Σωτηρίας, γνώριζα σε βάθος πολλά γεγονότα που άλλοι αδυνατούσαν.  Ένιωθα επίσης και την υποχρέωση να υπερασπιστώ τους Έλληνες ομογενείς από εθνικιστικές επιθέσεις, ή από την χρησιμοποίησή τους σε εξελίξεις με βαριές επιπτώσεις στην τήρηση της ακεραιότητας του Ελληνισμού στην Αλβανία. Θεωρούσα επίσης χρέος μου να συμβάλω στην επανίδρυση του αλβανικού κράτους μετά την πλήρη ισοπέδωσή του.

Το βιβλίο κρίθηκε το καλύτερο σε ότι αφορά την ενημέρωση και την αντικειμενική κρίση, αλλά και ταυτόχρονα παράτολμο σε σχέση με τις εξελίξεις που μεσολάβησαν.

Οι περιγραφές και αναλύσεις μου, όπως και οι προβλέψεις μου επιβεβαιώθηκαν άμεσα. Το γεγονός με οδήγησε στην απόφαση να ξαναγράψω το βιβλίο αλλά τώρα στην ελληνική. (Μετά από 5 χρόνια  υπό τον τίτλο  «Η προδοσία της Προσδοκίας». Πρόκειται για ένα βιβλίο που αναζητούν στην Ελλάδα, όσοι  έχουν σχέσεις με την Αλβανία και θέλουν να μάθουν για εκείνες τις εξελίξεις που σημάδεψαν τη χώρα, όπως και τις ελληνοαλβανικές σχέσεις για τις επόμενες δεκαετές)

 

 

 

Kryengritje e Tradhetuar (Προδομένη Εξέγερση)
(180 σελίδες)