Επιστημονικά ακαδημαϊκά
9 έργα, με κορυφαίο το τρίτομο «Τα ταξίδια της Φηγού», αποτελούν σταθμό με υψηλές αξιώσεις, ή με ψηλό τον πήχη στον ακαδημαϊκό τομέα. Αποτελεί ουσιαστική συνεισφορά στην επιστημονική και την ακαδημαϊκή προσέγγιση στα δρώμενα του Ελληνισμού της Αλβανίας. (ιστορικά, πολιτιστικά, ανθρωπολογικά, κοινωνιολογικά κλπ)
Το τρίτομο βιβλίο «Τα ταξίδια της Φηγού», το οποίο απέσπασε τα καλύτερα σχόλια από την Ακαδημία Επιστημών της Αθήνας και το πρώτο βραβείο από την Ένωση Καλλιτεχνών της Ελλάδας, αποτελεί αναμφίβολα τη σημαντικότερη διαχρονική προσφορά.
Σημαντική είναι επίσης η τρίπλευρη προσέγγιση της Λογοτεχνίας και του Πολιτισμού στην Εθνική Ελληνική Μειονότητα. Η διδακτορική διατριβή πάνω στο θέμα αυτό κρίθηκε μια από τις καλύτερες για τη Φιλολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Τιράνων, αλλά και η μοναδική εργασία με το θέμα αυτό σε αλβανικά και ελληνικά δεδομένα.
Δύο βιβλία του ακαδημαϊκού μου έργου, αποτελούν τα μοναδικά πανεπιστημιακά εγχειρίδια στο Τμήμα Ελληνικής Γλώσσας, Λογοτεχνίας και Ελληνικού Πολιτισμού στο Παν. Αργυροκάστρου.
Το βιβλίο για το Αργυρόκαστρο κυκλοφορεί από χέρι σε χέρι στο Αργυρόκαστρο, ως η μοναδική προσφορά για την πραγματική ιστορία της πόλης και το ρόλο των Ελλήνων και Χριστιανών στο μεγαλείο της.
Αξιόλογη είναι η συνεισφορά και σε ότι αφορά τα σχολικά εγχειρίδια με αντικείμενο τη γεωγραφία και την ιστορία της Ελλάδας. Το βιβλίο της ιστορίας της Ελλάδας, αν και για την ένατη τάξη, τελευταία γυμνασίου, κατέχει σημαντική θέση, όχι μόνο στα θρανία του σχολείου, αλλά σε κάθε βιβλιοθήκη. Μπορεί να συμβουλευτεί ο καθένας μας για όποια πτυχή και περίοδο της ιστορίας της Ελλάδας. Έτσι χαρακτηρίστηκε από Έλληνες φιλόλογους το βιβλίο αυτό.
Ασφαλώς και έχει τη δική της σημασία και η έκθεση για την παιδεία στη μητρική γλώσσα στο αλβανικό δημόσιο. Αν και το έργο αυτό αποτελεί κοινοπραξία όλου του Τμήματος (εγώ ταυτόχρονα επεξεργάστηκα και συνέθεσα όλη την έκθεση) αποτελεί την μοναδική ολοκληρωμένη έκθεση στο θέμα αυτό.
Το ακαδημαϊκό έργο σε τίτλους έχει ως εξής:
- Tα λαογραφικά. (2003-2007)
- Η λογοτεχνία στην Εθνική Ελληνική Μειονότητα. (2005)
- Letersia në Minoritetin Etnik Grek në Shqipëri (αλβανική εκδοχή,- 2005)
- Letersia në Minoritetin Etnik Grek në Shqipëri – qasje teoriko-letrare në pezinë e P. Çukës, N. Katsalidhës &A. Zarballas. (2009)
(Historia e Letërsisë në Minoritetin Etnik Grek (2022)
- Tα ταξίδια της Φηγού (2016)
- Gjirokastra- Argjirokastro, Perëndimi i Lindjës. (2022)
- Γεωγραφία της Ελλάδας, για την 8η τάξη (2017)
- Ιστορία της Ελλάδας, για την 9η τάξη του 9-χρονου σχολείου.(2018)
- Έκθεση για την παιδεία στην ΕΕΜ στο αλβανικό δημόσιο. (2015)