Το βιβλίο «Αλβανία 1997, η προδοσία της προσδοκίας» γράφτηκε το 2002-2003. Αφορά την ελληνική σκοπιά  στις ταραχές του 1997 στην Αλβανία και τα όσα ακολούθησαν μέχρι τη συγγραφή του βιβλίου, που αποτελούν ταυτόχρονα την επιβεβαίωση των προσωπικών μου προβλέψεων. Πρόκειται στην ουσία για γεγονότα με άμεση σχέση με τον Ελληνισμό της Αλβανίας,με τις ελληνο-αλβανικές σχέσεις, αλλά και με τις γενικότερες εξελίξεις που δρομολογούνταν.

Γνώριζα, όπως και άλλοι παράγοντες, ότι πίσω απ΄ όσα φαίνονταν, υπήρχε ένα παρασκήνιο ιδιαίτερα βαθύ και σημαντικό σε σχέση με τους πραγματικούς λόγους που προκάλεσαν τις ταραχές, αλλά και τι αναμενόταν να συμβεί. Είναι αυτός ο λόγος που σημάδεψε το ενδιαφέρον  τέτοιων παραγόντων για τις αποκαλύψεις του βιβλίου.

Υπάρχουν περί αυτού δύο γεγονότα. Το πρώτο αφορά διπλωμάτη που υπηρέτησε στην Αλβανία και υπήρξε πρωταγωνιστής στις εξελίξεις του 1997 και πιο μετά. Με αφορμή την επιμέλεια του βιβλίου έδειξε ιδιαίτερο ζήλο για το χειρόγραφο. Πήρε τμηματικά το χειρόγραφο και διόρθωσε μέχρι το σημείο που το βιβλίο αναφερότανε αρκετά αποκαλυπτικά στο ρόλο του.  Στη συνέχεια το παράτησε και ανέλαβε έργο παρεμπόδισης. Ανέλαβε τη συνέχεια ο Τάσσος Τέλογλου, ο οποίος στην ερώτησή μου για το πόσο το βιβλίο είναι αποκαλυπτικό μου απάντησε. «Τα λες όλα, αλλά  τα καταλαβαίνει όποιος έζησε έστω και για λίγο από κοντά  τα γεγονότα». Ο Τάσος, όχι μόνο τα είχε ζήσει, αλλά και γνώριζε πολλά από το παρασκήνιο. Ανέλαβε μαζί με τον  Σταύρο Λυγερό να προλογίσουν το βιβλίο.

Τους ευχαριστώ ιδιαίτερα!

Ο Σταύρος μεσολάβησε και στον εκδοτικό οίκο Λιβάνη για την δωρεά έκδοση του βιβλίου, από την πώληση του οποίου εγώ θα έπαιρνα το 15 τοις εκατό αφού θα πουλιούνταν 1000 αντίτυπα.
(Δεν πήρα ούτε δεκάρα, παρά το γεγονός ότι το βιβλίο πούλησε πάνω από 1500 αντίτυπα)

Όταν παρουσίασα το υλικό του βιβλίου σε δισκέτα στον εκδοτικό οίκο, διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχε ο τίτλος. Ως συνήθως, άρχισα να ροκανίζω χρόνο για να σκεφτώ κάτι. Ήρθε αστραπιαία στο μυαλό μου ο τίτλος που φέρει το βιβλίο.  «Ωραίος τίτλος,  είπε ο εκδότης. Σίγουρα  είναι του Σταύρου!» Απάντησα καταφατικά. Και όντως, αν προσέξεις κατά βάθος το περιεχόμενο του βιβλίου πρόκειται για μια ακόμα προδοσία της προσδοκίας μας. Ίσως η τελευταία….!!!

Ταυτόχρονα, το βιβλίο αποτελεί μια σεμνή συμβολή για  να φωτιστούν τα γεγονότα αυτά, τα οποία ήταν εξέγερση για την ανατροπή του Μπερίσια, αλλά υπονομευόμενη και προδομένη από την αντιπολίτευση. Δεν ήταν εμφύλιος και ούτε αντιπαράθεση Βορά – Νότου , αλλά ένα ανοιχτό παιχνίδι με όλα τα σενάρια από την ίδρυση του Αλβανικό κράτους και μέχρι την Ιδέα και την ύλη της Μεγάλης Αλβανίας.

 

 

 

 

Αλβανία 1997 – H προδοσία της προσδοκίας
(213 σελίδες)