Υπομνήματα για το τμήμα

33 υπομνήματα σε 124 σελίδες με αντικείμενο το Τμήμα Ελληνικής Γλώσσας, Λογοτεχνίας στο πανεπιστήμιο Αργυροκάστρου, το μοναδικό στο είδος του για την Ελλάδα σε όλον τον κόσμο, με αποδέκτες 9 προξένους και πρεσβευτές, τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, υπουργούς παιδείας και εξωτερικών και τα αντίστοιχα στην Ελλάδα.

Πρόκειται στην ουσία για κραυγή αγωνίας για να σωθεί το Τμήμα, να στηριχτεί, να αναβαθμιστεί και να αποτελέσει ένα κέντρο ελληνικού πολιτισμού, ένα κέντρο με πρωτοβουλίες και άμεση δράση σε όφελος της εκπαίδευσης στη μητρική γλώσσα, σε όφελος την έρευνα και την προβολή του παραδοσιακού ελληνικού πολιτισμού!

Αποδείχτηκε ότι η Αθήνα δεν ακούει διότι δεν μπορεί να ξεπεράσει το δικό της μοντέλο (το Τμήμα μας δεν αποτελεί μέρος των εδρών της Ελλάδας ανά τον κόσμο και όπως η πραγματικότητα απέδειξε, ούτε η παιδεία στη μητρική γλώσσα στην  Ε.Ε. Μειονότητα δεν την ενδιαφέρει, όπως και το σύνολο της Ε.Ε. Μειονότητας).

Δεν ακούει διότι προτίμησε να φτιάξει ένα δικό της σύστημα που υπερβαίνει  την πραγματικότητα του Ελληνισμού στην Αλβανία

Δεν ακούει διότι θα πρέπει να τα έχεις καλά με το κατεστημένο που ήδη λειτουργεί και υπάρχει  με τη γνώση και τη στήριξη της Αθήνας.

Όχι μόνο τόσο, αλλά υπήρξαν και προσπάθειες αρνητικών παρεμβάσεων μέχρι το σημείο που για να τιμωρήσουν και βάλουν στη δική τους τάξη συγκεκριμένους ανθρώπους στο Τμήμα, παρέμβηκαν και για να τα εκδικηθούν σε προσωπικό επίπεδο τιμωρούσαν το Τμήμα.

Υπάρχουν ωστόσο και στιγμές αισιοδοξίας και καλής συνεργασίας, όπως την περίοδο για την αναβάθμιση και εξομοίωση του Τμήματος με παρόμοια ελληνικά, την περιόδου για την συγγραφή και παραγωγή των σχολικών βιβλίων στη μητρική γλώσσα, όμως οι στιγμές αυτές αποδεικνύουν ότι δεν υπήρξε συνέχεια και ότι η διαδοχή είτε των διπλωματικών αρχών, είτε των κυβερνήσεων στην Ελλάδα, ξεκινούν από τα δικά τους κριτήρια και αρχές.

Η ιστορία του Τμήματος Ελληνικής Γλώσσας Λογοτεχνίας και Ελληνικού Πολιτισμού  πάντως, αποτελεί την πιο κραυγαλέα περίπτωση της πολιτικής και εθνικής μυωπίας   της Ελλάδας σε σχέση με τον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό και την Αλβανία.

 

 


Υπομνήματα για το τμήμα
(124 σελίδες)