Το ντοκιμαντέρ γυρίστηκε το 2009-2010 και επιχορηγήθηκε από το Υπουργείο Παιδείας της Κύπρου. (Ένα πρόγραμμα 11 χιλιάδων Ευρώ για το ντοκιμαντέρ, το λεύκωμα «Οι Έλληνες ζωγράφοι του Αργυροκάστρου από τον  ΧVΙ αιώνα» και τρεις εκδηλώσεις πολιτιστικού περιεχομένου στο Τμήμα. Ασφαλώς, τα χρήματα δεν κάλυψαν όλα τα έξοδα)

Πρόκειται στην ουσία για ένα σπάνιο ντοκιμαντέρ για την αυτογνωσία των Βορειοηπειρωτών και ένα εργαλείο επιβεβαίωσης ότι  αποτελούμε άμεσοι συνεχιστές  του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού της Δωδώνης. Δίνει έτσι μια απάντηση σε όλες τις ανιστόρητες σκευωρίες για τη δική μας ταυτότητα. Η δομή του σε 9 ενότητες στηρίζεται στα ταξίδια του πολιτισμού  της Δωδώνης στο χώρο χρόνο του μέλλοντος. Είναι τα ταξίδια των θεών και των μαντείων, των ηρώων και των πόλεων, του δέντρου, του πολυφωνικού τραγουδιού, του μύθου της Μονοβίζας και του θεριού της Μπίστρισσας.

Διαρκεί μια ώρα και 19 λεπτά, χρειάστηκαν 3 χιλιάδες χιλιόμετρα από το Μαντείο της Δωδώνης και τον ποταμό του Αχέροντα μέχρι την Απολλωνία, τη Βύλλης, το Ωρικό, τη Φοινίκη, το Βουθρωτό, την αρχαία Δρόπολη κλπ. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον ΆρντηΡέτζιο, τον Αριστομένη Μάντη που ανέλαβαν τα βίντεο (έγιναν πάνω από 20 ώρες  γυρίσματα), τη φωτογραφία και το μοντάζ. Τη σκηνοθεσία ανέλαβε ο Βασίλης Τσούκλας, αλλά αναγκάστηκα να τον αντικαταστήσω. Η παραγωγή του ντοκιμαντέρ έγινε σε χώρο εργασίας της εταιρίας του γιού μου. Για την παραγωγή του αναγκαστήκαμε να αγοράσουμε και ειδικούς εξοπλισμούς. Ήταν τον πρώτο ντοκιμαντέρ στο είδος του που παράγονταν στο Αργυρόκαστρο.

Το ντοκιμαντέρ κάνει αρκετές αποκαλύψεις και συστηματοποιεί  μυθολογικά, ιστορικά και πολιτιστικά στοιχεία. Αποκαλύπτει με εικόνα και στοιχεία την αρχαία Δρόπολη, πάνω στη Λέκλη. Εξηγεί το ταξίδι των επισκοπών στη μητρόπολη Αργυροκάστρου. Ρίχνει άπλετο φως στην ιστορία της καταγωγής της Αδριανούπολης στον κάμπο της Δρόπολης, στα Σωφράτικα από αρχαία ελληνική πόλη. Συνδέει τον μύθο ίδρυσης του μαντείου της Δωδώνης με τους Σελλούς, το αρχαίο κάστρο του Σελλειού , το σημερινό όνομα του χωριού και τη σχέση τους με το εθνώνυμο  ΕΛΛΑΣ. Ακολουθεί την πορεία του ύδωρ στην περιοχή… τις σχέσεις της σύγχρονης λαογραφικής παράδοσης και λαϊκού πολιτισμού μας με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμού και μυθολογίας.

Το ντοκιμαντέρ αγνόησε και πάλι η ελληνική πλευρά, το Γενικό προξενείο της Ελλάδας, αλλά και λοιποί παράγοντες. Το παρακολούθησε όμως με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η ιταλική πλευρά. Τις αμέσως μετά επόμενες μέρες πήγαν στο αμφιθέατρο των Σωγρατίκων και με βαριά μεταφορικά μέσα εξαφάνισαν εκείνα τα στοιχεία που αμφισβητούσαν και απορρίπταν ανοιχτάτους ισχυρισμούς τους για καθαρά ρωμαϊκήπόλη…

Το ντοκιμαντέρ προκάλεσε επίσης θύελλα αντιδράσεων και μαζί με το λεύκωμα αποτέλεσαν ένα σημαντικό κρυφό εθνικιστικό επιχείρημα για να με διώξουν από τη θέση του καθηγητή στο Τμήμα, όπου επέστρεψα ύστερα από τέσσερα χρόνια.